Premium abonementu jautājumi (Oktobris 2024)

1. Saimnieciskās darbības veikšanai iegādājos planšetdatoru par 1229 EUR - kā to pareizi jānorāda izdevumos, ja tas ir iegādāts uz nomaksu?

Ņemot vērā, ka planšetdatora vērtība pārsniedz 1000 EUR, tad uzreiz izmaksas norakstīt nevar, bet tas ir jāreģistrē kā pamatlīdzeklis un jāaprēķina un jānoraksta nolietojums reizi mēnesī vai reizi gadā - atkarībā no izvēlētas metodes. 

Pamatlīdzeklim tiek rēķināts nolietojums izvēloties vienu no divām zemāk minētām metodēm:

38.1. degresīvā metode – nolietojums procentos;

38.2. lineārā metode – lietderīgās lietošanas laiks gados

PATS.LV sistēmas ietvaros sākotnēja pamatlīdzekļu iegāde ir jāuzskaita zem Darījuma apraksta – "Iegādāts pamatlīdzeklis", un tad katru mēnesi vai reizi gadā ir jāuzrāda aprēķinātais nolietojums zem Darījuma apraksta – "Pamatlīdzekļa nolietojums". Taču, ņemot vērā, ka pamatlīdzeklis ir iegādāts uz nomaksu, zem darījuma - Iegādāts pamatlīdzeklis, būs jāliek ikmēneša maksājumi.

 

2. Savā darbībā es ik pa laikam priekš kāda sava klienta pērku avio biļetes, transportu vai veicu viesnīcu rezervācijas. Kādā sadaļā ir jānoraksta šos izdevumus?

Ja darījuma apliecinoši dokumenti satur Jūsu klienta rekvizītus un Jūs vienkārši veicat apmaksu Klienta vārdā, un Jūs šos izdevumos neuzskaitāt zem saviem saimnieciskās darbības izdevumiem, tad summu, ko saņemat no sava Klienta par šiem pakalpojumiem var atzīt zem darījuma apraksta - Izdevumu kompensācija (ieņēmumi, kas neietekmē nodokļu aprēķinu).

Ja tomēr darījumu apliecinošie dokumenti satur Jūsu rekvizītus, un, tādejādi, izmaksas tiek uzskaitītas par Jūsu saimnieciskās darbības izdevumiem, tad izdevumus par avio biļetēm un transportu var norādīt zem darījuma apraksta “Taksometra vai sabiedriskā transporta pakalpojumi” un viesnīcu rezervāciju zem “Nomas un īres pakalpojumi” ar papildu precizējošu komentāru. Taču svarīgi atcerēties, ka šajā gadījumā saņemot naudu no Klienta šī summa būs jāattiecina uz saimnieciskās darbības ieņēmumiem.

 

3. Vai man obligāti ir jānorada klienta personas kods, kad es izrakstu rēķinu? 

Ja cits saimnieciskā darījuma dalībnieks ir fiziskā persona, kura neveic saimniecisko darbību, jānorāda vārds un uzvārds, bet personas kods nav jānorāda. Tas ir noteikts Grāmatvedības likuma 11. pantā. Personas kodu norāda tikai pēc fiziskās personas pieprasījuma vai ja šāda rekvizīta prasība izriet no citiem normatīvajiem aktiem, piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa prasībām (piemēram, par saņemtajiem ārstniecības pakalpojumiem, lai atgūtu samaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli).

 

4. Vai ir Eiropā datu bāze, kur atrast uzņēmuma PVN maksātāja numuru?

Diemžēl nav tādas vienotas ES datu bāzes, kur var atrast kāda darījuma partnera PVN numuru. Jūs varat mēģināt izmantot https://www.ebr.lv/ lai meklētu informāciju par ES dalībvalsts uzņēmumiem, bet šeit būs norādīts tikai reģistrācijas numurs, PVN numuru tik un tā ir jāmeklē atsevišķi, piemēram uzņēmuma mājas lapā, vai arī konkrētas valsts uzņēmumu reģistrā.

 

5. Ja man ir privātie līdzekļi, vai es varu iemaksāt tos darba kontā un iegādāties par to jaunus instrumentus?

Jā, protams. Jūs varat ieguldīt savus personīgos līdzekļus savā saimnieciskajā darbībā. PATS.LV sistēmas ietvaros ir reģistrējams darījums, kas neietekmē nodokļu aprēķinu - "Personīgie naudas ieguldījumi".

 

6. Ja dodos komandējumā un saņemu izmaksu kompensāciju no klienta, vai ir iespējams norakstīt izdevumos kādas no šīm kompensētajām izmaksām - avio biļetes, sabiedriskais transports, taksometrs, ēdināšana un viesnīcas?

Klients Jums neko nevar kompensēt, jo Jums, kā pakalpojumu sniedzējam, šīs izmaksas ir jāiekļauj Jūsu sniegtā pakalpojuma vērtībā un visa summa ir jāattiecina uz saimnieciskās darbības ieņēmumiem. Taču visas minētas izmaksas, kas Jums radās pakalpojuma sniegšanas laikā, Jūs droši varat attiecināt uz saviem saimnieciskās darbības izdevumiem.

 

7. Ja vēlos saņemt no saimnieciskās darbības veicēja mērniecības pakalpojumus, zem kāda darījuma veida šādi pakalpojumi liekami?

Šāda darījuma apraksta PATS.LV sistēmas ietvaros nav, tāpēc no darījuma saraksta var izvēlēties Pakalpojuma saņemšana -> "Nekustāmā īpašuma apsaimniekošanas un komunālie pakalpojum" ar precizējošu komentāru.

 

8. Vēlos iegādāties telefonu pa 800 EUR un pārdevēja mājas lapā ir iespēja atzīmēt cenu bez PVN, vai es kā pašnodarbinātais ar PVN maksātāja statusu varu iegādāties šo telefonu par cenu bez PVN uz nomaksu vai maksājot visu summu uzreiz?

Ņemot vērā, ka esat PVN maksātājs un saskaņā ar “Pievienotās vērtības nodokļa likuma” 143.1 pantu Jums ir tiesības iegādāties šo telefonu, piemērojot apgriezto PVN piemērošanas kārtību, proti, preču piegādātājam jāizraksta rēķins ar likmi 0% apmērā, ja prece tiks apmaksāta izmantojot bezskaidras naudas norēķinus (neatkarīgi no tā vai telefons ir iegādāts uz nomaksu vai nē).

Tā kā telefona vērtība ir zem 1000 EUR, tad izmaksas var uzreiz attiecināt pie saimnieciskās darbības izdevumiem. Ja rēķins tiks izrakstīts, piemērojot apgriezto PVN piemērošanas kārtību, tad PATS.LV sistēmas ietvaros šo darījumu var reģistrēt zem darījuma apraksta Preču/materiālu saņemšana -> Mazvērtīgs inventārs līdz 1000 EUR un pie PVN likmes ir jāizvēlas 0%, bet pie darījuma veida R4. Ja telefonu plānojat iegādāties uz nomaksu, tad pie sākotnējas darījuma ievadīšanas jums būs jānorāda pilna darījuma summa, atbilstoši darījuma apliecinošam dokumentam, taču pie maksājuma veida būs jānorada "Nav" un tad pa daļām jāpievieno maksājums atbilstoši ikmēneša maksājumiem. Ja telefons tiks izmantots kā saimnieciskās darbības vajadzībām, tā arī personīgajām, tad darījuma summa ir jānorāda likumā norādītajai proporcijai.

 

9. Esmu pievienojis pamatlīdzekļu sadaļā jaunu kartiņu un es gribētu noskaidrot, vai sistēma pati aprēķinās ikmēneša nolietojumu un to atzīmēs, un kur, kurā brīdī tas būs redzams? 

Ja Jūs esat pievienojis Pamatlīdzekļi sadaļā - "Pamatlīdzekļi", tad balstoties uz Jūsu iestatījumiem reizi mēnesī/ vai reizi gadā automātiski tiks izveidots Pamatlīdzekļa nolietojuma darījums (sākot ar nākamo mēnesi vai gada pēdējā dienā). Pamatlīdzekļa iegādes darījumu Jums nepieciešams reģistrēt manuāli zem darījuma apraksta - Pamatlīdzekļa iegāde.

 

10. Iegādājos pakalpojumu un tika veikta naudas konvertācija uz USD, bet šo darījumu atcēlu, līdzekļi tika atgriezti un atkārtoti konvertēti uz EUR. Procesā atgrieztie līdzekļi par 1 centu mazāk. Kā Jūs ieteiktu rīkoties, lai atlikumi kontā sakristu?

Šajā gadījumā PATS.LV sistēmas ietvaros mēs ieteiktu Jums reģistrēt izdevuma darījumu "Valūtas svārstības", lai atlikums konta un PATS.LV sistēmas ietvaros sakristu.