Vai pašnodarbinātais var saņemt bezdarbnieka pabalstu?

(septembris 11, 2024)

Gadījumi, kad pašnodarbinātajam rodas nepieciešamība pēc bezdarbnieka pabalsta, var būt dažādi. Var gadīties, ka saimnieciskajā darbībā, it īpaši tās sākumā, pašnodarbinātais negūst regulārus ienākumus vai arī to vispār nav, radot pārdomas par pieteikšanos bezdarbnieka pabalstam. Iespējams, kāds pašnodarbinātais ir nesen pārtraucis darba attiecības, pieteicies bezdarbnieka pabalsta saņemšanai un vēlas paralēli uzsākt saimniecisko darbību. Vai pašnodarbinātais var šo pabalstu saņemt? Skaidrojam!

Kādiem riskiem apdrošināts pašnodarbinātais?

Darba ņēmēja sociālās iemaksas veic darba devējs, taču pašnodarbinātais par savu sociālās apdrošināšanas “grozu” ir atbildīgs pats. Apdrošināšanas veidi atkarīgi no sociālo iemaksu apmēra. Pašnodarbinātais, kurš izvēlējies iedzīvotāju ienākuma nodokļa režīmu un kura ienākumu apmērs pārsniedz 700 EUR mēnesī, veic sociālās iemaksas 31.07% apmērā. Šāds sociālo iemaksu apmērs nodrošina:

  • valsts pensiju;
  • maternitātes, paternitātes pabalstu, vecāku apdrošināšanu;
  • apdrošināšanu invaliditātes gadījumiem;
  • apdrošināšanu slimības gadījumiem un tiesības uz apmaksātu B slimības lapu;
  • veselības apdrošināšanu.

Papildu tam pašnodarbinātajam jāveic arī iemaksas 10% apmērā pensiju apdrošināšanai. Ja ienākumu apmērs nesasniedz 700 EUR mēnesī, tad jāveic tikai iemaksas pensiju apdrošināšanai no faktiskajiem ienākumiem.

Neatkarīgi no veikto iemaksu apmēra pašnodarbinātais nav apdrošināts negadījumiem darbā, arodslimībām un diemžēl arī bezdarbam.

Pastāv izņēmumi

Pašnodarbinātais ir apdrošināts tikai gadījumiem, par kuriem veiktas sociālās iemaksas. Tāpēc, ja esi pašnodarbinātais, vēlies pārtraukt saimniecisko darbību un iepriekš neesi bijis darba attiecībās, tad bezdarbnieka pabalstu saņemt patiešām nevarēsi.

Pretēji ir tiem, kas iepriekš bijuši darba attiecībās. Ja, piemēram, nolem pārtraukt saimniecisko darbību un iepriekš esi bijis darba attiecībās, tad vari pieteikties bezdarbnieka pabalstam. To aprēķinās, balstoties uz iepriekšējās darba attiecībās gūto ienākumu apmēru.

Savukārt, ja piemēram, pārtrauc darba attiecības, saņem bezdarbnieka pabalstu un vēlies uzsākt saimniecisko darbību, tev ir tiesības vienlaicīgi to darīt. Tikai ar nosacījumu, ka ienākumi no saimnieciskās darbības nebūs lielāki par 700 EUR mēnesī. Atceries – tev būs joprojām jāveic iemaksas 10% apmērā pensiju apdrošināšanai.

Tā kā sociālo iemaksu aprēķins pašnodarbinātajam jāveic patstāvīgi, paveikt to paša spēkiem var šķist sarežģīti, it īpaši, ja tas tiek darīts pirmo reizi. Tāpēc esam parūpējušies par pats.lv – grāmatvedības sistēmu, kas nodokļu aprēķinu un atskaites sagatavo tavā vietā!

Izmēģini bez maksas