4 jautājumi par mobilā telefona un interneta rēķinu norakstīšanu

(jūnijs 10, 2024)

Saimnieciskā darbība bez mobilā telefona un interneta šķiet teju neiespējama. Ne velti mobila telefona pieslēguma un mājas interneta rēķins ir viens no populārākajiem pašnodarbināto saimnieciskās darbības izdevumiem. Attiecināt šos izdevumus uz saimniecisko darbību ir ļoti vienkārši, taču dažādas situācijas mēdz raisīt šaubas. Iepazīstinām ar dažiem no biežāk uzdotajiem pašnodarbināto jautājumiem – iespējams, esi saskāries ar kādu no šīm situācijām!

Cik lielā apmērā varu norakstīt šos izdevumus?

Saimnieciskajā darbībā pašnodarbinātie visbiežāk izmanto to pašu mobilā telefona pieslēgumu vai mājas internetu, ko izmanto arī personīgajām vajadzībām. Tāpēc bieži vien ir grūti noteikt, cik lielā apmērā pieslēgumu izmanto personīgajām un saimnieciskās darbības vajadzībam. Šajā gadījumā likums ļauj attiecināt uz saimniecisko darbību ne vairāk kā 70% no apmaksātā rēķina summas. Sarunu minūtes, īsziņu skaitu vai izmantoto interneta pieslēguma datu apjomu speciāli nav nepieciešams uzskaitīt. Kā ierasts – šos izdevumus vari attiecināt uz saimniecisko darbību tikai tad, ja vari to apliecināt ar atbilstošiem dokumentiem.

Vai izdevumu norakstīšanas ierobežojumi attiecas arī uz mazām summām, piemēram, 3 eiro?

Neatkarīgi no tā, cik liels ir mobilā telefona rēķina vai mājas interneta apmaksātais rēķins, tu vari norakstīt ne vairāk kā 70% no tā. Likumā minimālā vai maksimālā summa nav norādīta.

Ko darīt, ja interneta un mobilā telefona rēķinā ir arī mājas televīzija, kas nav saimnieciskās darbības izdevums?

Iespējams, ļoti pazīstama situācija pašnodarbinātajiem, kas darbu veic no mājām. Bieži vien telefona rēķins, mājas internets un arī mājas televīzija, ko piedāvā viens sakaru operators, ir apvienots vienā rēķinā. Pats.lv sistēmā šajā gadījumā nepieciešams ievadīt rēķina pilno summu un atdalīt visus personīgos izdevumus no saimnieciskās darbības izdevumiem:

  • ievadi rēķinu, atzīmē opciju “Eksistē ar saimniecisko darbību nesaistītas izmaksas”;
  • norādi, cik procentuāli liela daļa no rēķina nav attiecināma uz saimnieciskās darbības izdevumiem.

Piemēram, ja rēķina summa ir 100 EUR, bet uzskati, ka uz izdevumiem attiecināmi 70% jeb 70 EUR no kopējā rēķina, tad atzīmē iepriekšminēto opciju. Ailē “Procentuālā attiecība” norādi 30% jeb to daļu, kura nav attiecināma uz saimniecisko darbību. No 70 EUR jeb izmaksām par telefonu un internetu vari izdevumos norakstīt ne vairāk kā 70%.

Ko darīt, ja internetu un mobilā telefona pieslēgumu apmaksāju no personīgā bankas konta?

Tā kā internetu un mobilo telefonu bieži vien izmantojam arī personīgajām vajadzībām, tad saprotams, ka to apmaksā no personīgā bankas konta. Taču, ja daļu no rēķina vēlies attiecināt uz saimniecisko darbību, tad tev pašam sev būs šie veiktie izdevumi jākompensē. Tas nozīmē, ka no saimnieciskās darbības konta tev jāveic pārskaitījums sev uz personīgo bankas kontu.

Kā pārliecināties, vai noraksti visus iespējamos izdevumus? Izmanto Pats.lv pirmajā lapā pieejamo izdevumu salīdzinājumu, lai uzzinātu, ko citi pašnodarbinātie tavā nozarē noraksta izdevumos. Noderēs, lai smeltos idejas! Padomus par dažādiem izdevumu veidiem, kā arī detalizētu instrukciju par izdevumu augšupielādi Pats.lv sistēmā atradīsi help.pats.lv.

 

Izmēģini bez maksas