Vai pašnodarbinātais var norakstīt saimnieciskās darbības vajadzībām šos izdevumus?

(augusts 13, 2024)

Pašnodarbinātā saimnieciskā darbība nav iedomājama bez izdevumiem, kuri nodrošina biznesa atttīstību. Pašnodarbināto priekšrocība – šos izdevumus var attiecināt uz saimniecisko darbību, tā samazinot ar nodokli apliekamo ienākumu. Kā tev šķiet – vai noraksti visus iespējamos izdevumus? Apkopojām dažus no interesantākajiem jautājumiem saistībā ar dažādu izdevumu veidiem un skaidrojam, vai tos var attiecināt uz saimniecisko darbību un, ja var, kā to pareizi darīt.

Ārpus Latvijas iegādātas preces vai inventārs

Šos izdevumus droši vari norakstīt, taču jāņem vērā:

  • Ja preces vērtība ir zem 1000 EUR, noraksti to izdevumos kā ierasts. Ja preces vērtība ir virs 1000 EUR, tas jāreģistrē kā pamatlīdzeklis, jāaprēķina nolietojums un pakāpeniski jānoraksta izdevumos. Par to vairāk lasi mūsu blogā.
  • Ja gadījumā šādas preces iegādājies daudz un bieži, jāseko līdzi, vai iegādāto preču vērtība Eiropas Savienības valstu ietvaros nepārsniedz 10 000 EUR kalendārā gada ietvaros. Ja pārsniedz, tad būs jāreģistrējas kā PVN maksātājam. Par to vairāk lasi mūsu blogā.

Dāvanas

Ja sarūpē klientiem vai sadarbības partneriem dāvanas, kuru vērtība nepārsniedz 20 EUR, tad tās uzskatāmas par reprezentācijas izdevumiem. Šādas izmaksas var uz saimniecisko darbību attiecināt tikai tad, ja tev ir darbinieki un līdz ar to arī darbinieku algu fonds. Par reprezentācijas izdevumiem vairāk lasi mūsu blogā.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļos vai sociālajās iemaksās samaksātās summas

Diemžēl, aprēķinot jaunās ceturkšņa sociālās iemaksas, nevari izdevumos iekļaut ne iedzīvotāju ienākuma nodokļos samaksāto summu, ne arī iepriekšējo ceturkšņu sociālās iemaksas.

Ziedojumi

Ziedojumi arī diemžēl nav ar saimniecisko darbību saistītas izmaksas, tāpēc nevari tos reģistrēt žurnālā. Taču, ja veici ziedojumu no saimnieciskās darbības līdzekļiem, vari pats.lv tos reģistrēt, darījuma aprakstā izvēloties opciju “Personīgais patēriņš”. Labās ziņās – šie ir attaisnotie izdevumi, par kuriem fiziskai personai ar vai bez pašnodarbinātās personas statusa ir iespēja atgūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu. Tāpēc droši liec ziedojumus gada ienākumu deklarācijā. Tā ikvienam pašnodarbinātajam obligāti jāaizpilda ik gadu, sākot no 1. marta.

Pensiju iemaksas, dzīvības vai veselības apdrošināšanas iemaksas

Tāpat kā ziedojumi, arī šīs izmaksas ir attaisnotie izdevumi, kurus vari iekļaut tikai gada ienākumu deklarācijā.

Mobilās lietotnes vai programmatūru abonementi

Ja mobilās lietotnes vai programmatūras izmantošana ir saistīta ar tavu saimniecisko darbību, vari abonementa maksu attiecināt uz saimniecisko darbību. Piemēram, mobilo lietotni video apstrādei, lai veidotu saturu sava biznesa sociālajiem tīkliem, vai programmatūru dizainu veidošanai. Taču ņem vērā, ka bieži vien dažādas lietotnes un programmatūras pakalpojumus sniedz trešās valsts nodokļu maksātāji. Ja tā, tad jāizvērtē, vai nav jākļūst par PVN maksātāju. Tikai tad varēsi attiecināt izmaksas uz saimniecisko darbību. Starp citu – arī pats.lv abonements ir norakstāms izdevumos, taču esam parūpējušies, ka tas jau automātiski ir iekļauts tava saimnieciskās darbības žurnālā.

Atceries:

  • uz saimniecisko darbību attiecināt izdevumus var tikai pašnodarbinātie, kuri izvēlējušies iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksāšanas režīmu;
  • izdevumu saistība ar saimniecisko darbību tev jāpierāda ar atbilstošiem darījuma dokumentiem.

Izdevumi, kurus norakstīt, ir daudz un dažādi, un par visiem ne vienmēr spēsi iedomāties. Kur smelties padomus?

  • help.pats.lv – apkopojam biežāk uzdotos jautājumus
  • pats.lv izdevumu analītika tavā profilā – izvēlies Pro vai Premium abonementu un pats.lv dalīsies ar ieteikumiem izdevumu norakstīšanā.

Izmēģini bez maksas