Vai jāreģistrējas kā PVN maksātājam, veicot preču importu?

(augusts 21, 2024)

Lasītājs jautā: Fiziska persona – saimnieciskās darbības veicējs, kurš ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs, – izgatavo rotas. Nepieciešamos materiālus (pērlītes, āķīšus un diegus) iegādājas interneta platformās Temu.com, Etsy.com. Vai šādā gadījumā ir jāreģistrējas par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju? Vai jākļūst par PVN maksātāju Latvijā, ja materiāli tiek iegādāti no valstīm, kas ir ārpus Eiropas Savienības (ES)?

PVN piemērošana var būtiski atšķirties atkarībā no konkrētās situācijas un darījuma apstākļiem. Jautājumā sniegtais darījuma apraksts nav pietiekams, lai sniegtu konkrētu atbildi, līdz ar to tiek sniegta vispārīga informācija par personu reģistrēšanos Valsts ieņēmumu dienesta (VID) PVN maksātāju reģistrā.

Jebkurai personai, kas veic saimniecisko darbību Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē (PVN likums), ir jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā šādos gadījumos:

  • tās veikto ar PVN apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā pārsniegusi 50 000 eiro;
  • tās veiktās preču iegādes ES teritorijā kopējā vērtība bez PVN kārtējā kalendāra gadā sasniedz vai pārsniedz 10 000 eiro;
  • pirms tiek sniegts pakalpojums, kura sniegšanas vieta saskaņā ar PVN likuma 19.panta 1.daļu ir cita ES dalībvalsts un attiecībā uz kuru par nodokļa samaksu ir atbildīgs pakalpojumu saņēmējs;
  • pirms tiek saņemts pakalpojums, kura sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar PVN likuma 19.panta 1.daļu, no citas dalībvalsts vai no jebkuras trešās valsts vai trešās teritorijas personas, kas neveic saimniecisko darbību iekšzemē.

Piemēram, ja preču pārdošanai fiziska persona saņem interneta platformas izmantošanas vai reklāmas pakalpojumus par atlīdzību no citas ES dalībvalsts vai no jebkuras trešās valsts vai trešās teritorijas personas, kas neveic saimniecisko darbību Latvijā, tad šai fiziskai personai pirms šādu pakalpojumu saņemšanas obligāti ir jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā.

PVN regulējošie normatīvie akti neparedz prasību obligāti reģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā, veicot preču importu.

 

Izmēģini bez maksas