Varat, lūdzu, man palīdzēt saprast cik procentuāli varu norakstīt šādus izdevumus - taksometrs, sabiedriskais transports, biznesa pusdienas, ķīmiska tīrītava?

Saimnieciskās darbības veicējam izdevumi ir norakstāmi saskaņā ar IIN likuma 11.5.pantu.  

• Transporta izdevumus aprēķina un iekļauj izdevumos proporcionāli saimnieciskās darbības vajadzībām nobraukto kilometru skaitam, pamatojoties uz detalizēti izstrādātajiem maršrutiem, bet ne vairāk par 70%. Taču, ja maršruta lapas un citi attaisnojuma dokumenti nav atbilstoši noformēti, uz saimnieciskās darbības izdevumiem var attiecināt ne vairāk par 50% no faktiskajām izmaksām.  

• Attiecībā uz taksi vai sabiedrisko transportu, tad likumā nav noteikti kaut kādi speciāli ierobežojumi, un, tādējādi, ja šis brauciens tika veikts saimnieciskās darbības vajadzībām, tad tas ir iekļaujams izdevumos bez papildus ierobežojumiem.   

• Biznesa pusdienas ir reprezentācijas izdevumi. Reprezentācijas izdevumi ir norakstāmi saskaņā ar UIN likuma noteiktiem ierobežojumiem un, tādējādi, reprezentācijas izdevumi ir norakstāmi pilnā apmērā ar nosacījumu, ka kopējā summa par gadu nepārsniedz 5% no iepriekšējā gada darba algu fonda. Proti, biznesa pusdienas Jūs varat iekļaut saimnieciskas darbības izmaksās, ja Jums bija darbinieki par kuriem tika maksāti pilnie algas nodokļi. Ja algas netika maksātas, tad uz izdevumiem biznesa pusdienas attiecināt nevar.   

Piedāvājam iepazīties ar mūsu rakstu blogā, kas ir veltīts tieši šai tēmai: https://www.pats.lv/ka-atskirt-kuri-ir-un-kuri-nav-reprezentacijas-izdevumi/  

• Uz ķīmiskās tīrītas izmaksām nav noteikti nekādi ierobežojumi ar nosacījumu, ka šīs izmaksas ir saistītas ar saimniecisko darbību.  

Papildus piedāvājam iepazīties ar rakstu mūsu blogā: https://www.pats.lv/5-biezakie-saimnieciskas-darbibas-izdevumi-kas-pasnodarbinatajam-janem-vera-veicot-to-uzskaiti/