Rekvizītu maiņa – vai jāziņo VID?

(jūlijs 25, 2024)

Lasītājs jautā: Par kādām rekvizītu izmaiņām fiziskai personai – saimnieciskās darbības veicējam – ir pienākums ziņot Valsts ieņēmumu dienestam (VID) atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr.537 “Noteikumi par nodokļu maksātāju un nodokļu maksātāju struktūrvienību reģistrāciju Valsts ieņēmumu dienestā” 19.punktam? Vai ir tādas izmaiņas, ko VID jau automātiski redz un par tām vairāk nav jāziņo? Ja reģistrētas struktūrvienības adresē esošā īpašuma tiesības ir pārgājušas saimnieciskās darbības veicēja īpašumā, vai par to ir jāziņo VID?

Fiziskai personai – saimnieciskās darbības veicējam – nav atsevišķi jāziņo tikai par tām reģistrācijas datu izmaiņām, ko VID jau automātiski strukturētu datu veidā saņem no citām iestādēm un kam nav nepieciešama manuāla apstrāde. Par izmaiņām, kas nav atsevišķi jāpaziņo VID, saimnieciskās darbības veicējs pats var pārliecināties VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Proti, izmaiņas, kas veiktas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, piemēram, vārda, uzvārda vai deklarētās dzīvesvietas adreses maiņa vai saimnieciskās darbības vietas vai struktūrvienības vietas adreses dati pēc novadā vai valstī veiktās adrešu maiņas, būs redzamas arī VID EDS.

Savukārt izmaiņas, kuras VID nesaņem no citām iestādēm un kuras veic pati persona, tajā skaitā visos dokumentos, kas pievienoti reģistrācijas iesniegumam kā pielikumi, ir jāziņo VID. Piemēram, visas izmaiņas sniegtajā informācijā pievienotajos līgumos vai nekustamā īpašuma īpašnieku piekrišanās.

Ņemot vērā minēto, fiziskai personai – saimnieciskās darbības veicējam – atbilstoši MK noteikumu Nr.537 19.punktam ir pienākums paziņot VID, ja mainījusies informācija par:

  • saimnieciskās darbības norēķinu kontiem Latvijas un ārvalstu kredītiestādēs;
  • struktūrvienībām – jāpievieno jauna, uzsākot darbību citā saimnieciskās darbības veikšanas vietas adresē, tajā skaitā tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē, vai struktūrvienība jāslēdz, ja darbība vairs netiek veikta. Struktūrvienība jāreģistrē arī gadījumā, ja tās adrese ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • nekustamā īpašuma īpašnieka vai tiesiskā valdītāja izsniegto piekrišanu personas saimnieciskās darbības veikšanas vietas vai struktūrvienības reģistrācijai tam piederošajā nekustamajā īpašumā, ja īpašnieks mainījies. Ja nekustamajam īpašumam ir kopīpašnieki, – visu nekustamā īpašuma kopīpašnieku vai tiesisko valdītāju piekrišanu to maiņas gadījumā;
  • par termiņu, samaksas vai citu nosacījumu izmaiņām struktūrvienības telpu vai saimnieciskās darbības veikšanas vietas lietošanas tiesības apliecinošajos dokumentos.

VID EDS ir iespējams tikai reģistrēt jaunu vai slēgt esošu struktūrvienību. Turklāt fiziskai personai VID struktūrvienību reģistrā ir jāreģistrē visas saimnieciskās darbības veikšanas vietas, kurās tā veic saimniecisko darbību, neatkarīgi no tā, vai tā tiek veikta deklarētajā dzīvesvietā vai citā pašai personai piederošā vai nomātā īpašumā. Ja reģistrētas struktūrvienības adresē esošā īpašuma tiesības ir pārgājušas paša saimnieciskās darbības veicēja īpašumā, tad VID ir jāiesniedz īpašuma tiesību apliecinoša dokumenta kopija nestrukturēta dokumenta veidā VID EDS.

Izmēģini bez maksas