2.1. Profils

Uzspiežot uz pogas “Profils” parādās informācija par sistēmas PATS.LV lietotāju  

2.1.1. Lietotāja informācija

Tajā skaitā arī iepriekš ievadītie dati, kuri tika ievadīti reģistrējoties. Lietotāja informāciju var labot un tā sastāv no sekojošiem laukiem: 

  • Vārds (obligāts lauks).  Jānorāda Jūsu vārds, šajā laukā varat to ierakstīt vai labot. 
  • Uzvārds (obligāts lauks). Jānorāda Jūsu uzvārds, šajā laukā varat to ierakstīt vai labot. 
  • E-pasta adrese (obligāts lauks). Jānorāda Jūsu e-pasta adrese, šajā laukā varat to ierakstīt vai labot. Šis e-pasts var tikt izmantots saziņai, kā arī tiks izmantots pieslēdzoties sistēmai PATS.LV / ieejot savā profilā. 
  • Tālrunis. Jānorāda Jūsu stacionārā vai mobilā tālruņa numurs, šajā laukā varat ierakstīt vai labot. 
  • Personas kods (obligāts lauks). Jānorāda Jūsu personas kods, šajā laukā varat to ierakstīt vai labot. Šis ir unikāls lauks, jo sistēma neļaus reģistrēt divas personas ar vienādiem personas kodiem.  
  • Adrese (obligāts lauks). Jānorāda Jūsu adrese, šajā laukā varat to ierakstīt vai labot.  

2.1.2. Mans grāmatvedis 

Nospiežot uz GRIBU, LAI PIEDĀVĀJAT MAN ATBILSTOŠU GRĀMATVEDI tiks nosūtīts pieprasījums, kurš tiks nodots atbilstošam grāmatvedim ar lietotāja profila e-pastu.  

Ja lietotājam ir grāmatvedis, kurš jau ir reģistrēts pats.lv sistēmā, ievadot viņa profila e-pastu šajā laukā un nospiežot uz PIESLĒGT/UZAICINĀT, viņa profils tiks automātiski pieslēgts pie lietotāja un grāmatvedim tiks nosūtīts informatīvais e-pasts par jauna lietotāja pievienošanu.  

Ja grāmatvedis nav reģistrēts pats.lv sistēmā, tad, ievadot viņa e-pastu šajā laukā, tiks nosūtīts uzaicinājums ar reģistrācijas saiti. Pēc grāmatveža veiksmīgas reģistrācijas grāmatveža profils automātiski tiks pieslēgts pie lietotāja profila.  

Lai atvienotu grāmatvedi no sava profila, spiediet pogu “Atvienot grāmatvedi”. 

2.1.3. Saimniecisko darbību klasifikācija NACE 2 (Pārbaudiet šeit

Ja vēlaties pārbaudīt vai atrast saimnieciskās darbības veicēju (piemēram sevi), tad nospiežot uz vārda “šeit”, jūs tiksiet novirzīts uz VID mājas lapu https://www6.vid.gov.lv/.  

Pašnodarbinātais – lauksaimnieks. Atzīmējiet, ieliekot ķeksi, ja esat Pašnodarbinātais – lauksaimnieks. 

Tālāk ir sekojoši lauki, kuri var būt jau aizpildīti, ja VID datu bāzē esat atrasti kā saimnieciskās darbības veicējs. Ja lauki nav aizpildīti, tad tas jāizdara manuāli. 

  • NACE 2  kategorija. Jānorāda Jūsu darbības veids atbilstoši NACE 2 klasifikatoram. Šo informāciju Jūs norādījāt reģistrējot savu saimniecisko darbību. Ja nezināt vai neatceraties, tad varat to atrast un pārbaudīt kā norādīts punktā 2.1.3. spiežot uz pogas “Pārbaudiet šeit”. 
  • Sekundāra kategorija. Šajā laukā jānorāda papildu saimnieciskā darbība, ja Jums tādas ir vairāk kā viena. Vairāk par divām saimnieciskajām darbībā sistēmā PATS.LV nav iespējams atzīmēt, taču tas neietekmēs nodokļu aprēķinu. 

Gadījumā, ja pats.lv NACE 2 kategoriju katalogā nav vajadzīga NACE 2 koda, lūdzam rakstīt uz [email protected] ar norādi, kādu NACE 2 kodu ir nepieciešams pievienot.  

Ja augstāk norādītie obligātie lauki netiks aizpildīti pilnībā precīzi vai tiks ievadīta papildu lieka informācija, tad vēlāk iesniedzot atskaites vai deklarāciju VID, var tikt uzrādīta kļūda (piemēram – Nav norādīts nodokļu maksātāja kods).  

2.1.4. Paziņojumu iestatījumi 

Šajā sadaļā lietotājs var izvēlēties kādus atgādinājumus un cik bieži vēlās saņemt 

Nospiežot uz “Paziņojumu iestatījumi” paradīsies lauki: 

- Atgādinājumi par – jāatķeksē vajadzīgo atgādinājumu: 

  • Atskaitēm; 
  • Nodokļiem; 
  • Rekomendācijām; 
  • Statusa maiņu; 
  • Pakalpojumiem. 

- Cik bieži atgādināt pa e-pastu? – jāizvēlas cik bieži lietotājs vēlas saņemt atgādinājumus: 

  • uzreiz 
  • reizi dienā 
  • reizi nedēļā 
  • reizi mēnesī 

Lai saglabātu visus ierakstus jānospiež poga “SAGLABĀT”. 

2.1.5. Izrakstīšanas un konta dzēšana 

Ja vēlaties izrakstīties no visām ierīcēm, no kurām lietojāt PATS.LV, tad spiediet uz pogas “Izrakstīties no visām ierīcēm”. 

Ja vēlaties dzēst kontu, tad spiediet pogu “Dzēst kontu”. Tad uz Jūsu e-pastu tiks nosūtīta apstiprinājuma saite un ieejot savā e-pasta vēstulē jānospiež uz pogas “Apstiprināt konta dzēšanu” un jāielogojas ar lietotāja profila e-pastu un paroli – tad konts tiks izdzēsts 

Ņemiet vērā, ka pēc konta dzēšanas tiks izdzēsti arī ievadītie dati un tos atjaunot var nebūt iespējams. Ja tomēr vēlaties mainīt abonementu, nosacījumus vai personīgo informāciju, lūgums izmantot attiecīgo sadaļu vai vērsties pēc palīdzības mūsu atbalsta nodaļā.