Premium abonementu jautājumi (Septembris 2024)

1. Kā reģistrēties par PVN maksātāju, un kā tas turpmāk var ietekmēt manu pašnodarbinātās darbību? Vai man būs kādas sarežģītākas atskaites jāsniedz VID?

Par PVN maksātāju var reģistrēties VID iesniedzot iesniegumu EDS sistēmas ietvaros caur sadaļu Dokumenti - No veidlapas.

Ja reģistrēsieties par PVN maksātāju, tad visiem darījumiem / rēķiniem Jums būs jāpiemēro PVN likme, un gadījumā, ja prece tiks piegādātās vai pakalpojums tiks sniegtas ne PVN maksātājam, tad prece / pakalpojums kļūs priekš klienta dārgāks. Taču tajā paša laikā, Jums būs tiesības atgūt samaksāto PVN par iegādātām precēm un pakalpojumiem, kas tiks izmantotas saimnieciskās darbības vajadzībām. 

PVN maksātājiem ir pienākums reizi ceturksnī vai mēnesi iesniegt PVN atskaiti.

PATS.LV sistēmas ietvaros, sadaļā "Nodokļu informācija" Jums jāatzīmē, ka esat PVN maksātājs un PVN deklarācija tiks sagatavota automātiski balstoties uz ievadītiem darījumiem.

 

2. Es kā PVN maksātājs izrakstīju rēķinu par sniegtajiem pakalpojumiem iekļaujot tajā PVN 21% uzņēmumam Latvijā, kurš nav PVN maksātājs. Tagad nevaru iesniegt VID PVN deklarāciju, jo sistēma prasa šī uzņēmuma PVN numuru. Kā rīkoties?

Ņemot vērā, ka Jūs esat PVN maksātājs Jums jāizraksta rēķini ar PVN, pat tad, ja sniedzat pakalpojumus ne PVN maksātājam - fiziskai vai juridiskai personai. Ievadot darījumu par sniegtiem pakalpojumiem ne PVN maksātājiem, ja summa nepārsniedz 150 EUR, kā dokumenta veids Jums ir jāizvēlas - T, taču, ja summa pārsniedz 150 EUR - kā dokumenta veids ir jāizvēlas - X.

 

3. Uz kāda pamatojuma es varu iesniegt "komandējuma" izdevumus? Kas skaitās, kā oficiāls paskaidrojums manam izbraucienam uz komandējumu - lidojuma biļetes un viesnīca, bet kā pierādīt, ka tas ir darba nolūkam?

Pašnodarbinātā persona var doties darba braucienā vai komandējumā, ja tas tiešām ir saistīts ar pašnodarbinātās personas saimniecisko darbību. Likums nepieprasa kādu oficiālu paskaidrojumu, lai saistītas izmaksas ar šo braucienu varētu attiecināt uz saimnieciskās darbības izdevumiem. Vienīgais, jautājumu gadījumā no VID puses, Jums jābūt gatavam paskaidrot un pierādīt, ka brauciena mērķis saistīts ar saimniecisko darbību.

 

4. Vai es kā pašnodarbinātais varu saņemt naudu uz autoratlīdzību līguma pamata?

Jā. Bet lūdzam ņemt vērā, ka PATS.LV sistēmas ietvaros nav iespējams piemērot izdevumu normu 25-50% apmērā. Ja saņemot šādus ieņēmumus nodokļi jau būs samaksāti, tad PATS.LV šos darījumus varēs ievadīt kā "Personīgie naudas ieguldījumi".

 

5. Ja es vēlos samaksāt klientam autoratlīdzību, vai man jāpārskaita ir kādi nodokļi par šo klientu uz VID? Ja jā, tad kādi, cik un kā notiek autoratlīdzību izmaksāšana?

Ja autoratlīdzības saņēmējs nav reģistrējies VID kā saimnieciskās darbības veicējs, tad pie izmaksas Jums ir jāietur nodoklis 25% apmērā un līdz nākamā mēneša 15.datumam ir jāiesniedz atskaite VID - Paziņojums par fiziskai personai izmaksātajām summām, un attiecīgi līdz 23.datumam ir jāpārskaita Valsts kasē ieturētais nodoklis. 

Ja autoratlīdzības saņēmējs ir reģistrēts kā saimnieciskās darbības veicējs, tad par nodokļu nomaksu viņš ir atbildīgs pats.

 

6. Vai veselības apdrošināšanas polises izmaksas var norādīt pie attaisnojumiem izdevumiem? 

Šie izdevumi nav attiecināmi pie saimnieciskās darbības izdevumiem, bet ir iekļaujami attaisnotos izdevumos gada ienākumu deklarācijas pielikumā D4. Tāpat kā citi attaisnotie izdevumi, izdevumi par veselības apdrošināšanu var samazināt aprēķināto IIN apmēru.

 

7. Ja vēlos uztaisīt sociālajos tīklos akciju ar mērķi reklamēt uzņēmumu, kur izlozēju dāvanu karti, piemēram, ēdiena pasūtīšanai vai pasākumam, kā šādus izdevumus man pareizi norakstīt kā pašnodarbinātai personai - kurā izdevumu kategorijā tie būs?

Lai izdevumus par izložu dāvanām Jūs varētu attiecināt uz saimnieciskās darbības izdevumiem Jums ir jāsaņem atļauja loterijas/izlozes organizēšanai un loterijai/izlozei ir jāatbilst likumā noteiktajām prasībām. Ja atļauja loterijas/izlozes organizēšanai netiks saņemta, izdevumus par dāvanām Jūs nevarēsiet attiecināt uz saimnieciskās darbības izdevumiem, pie tam, dāvanas saņēmējam šis laimests var tikt pielīdzināts ienākumam un aplikts ar IIN.

 

8. Vai var norakstīt izdevumos čeku, kurā nav norādīti mani rekvizīti un pretī nav arī EKA kvīts?

Ja darījuma summa nepārsniedz 30 EUR, tad rekvizīti var arī nebūt. Bet Jums tik un tā jāspēj pierādīt, ka šie izdevumi ir saistīti ar Jūsu saimniecisko darbību.

 

9. Ja vēlos reģistrēt savu automašīnu kā pamatlīdzekli, vai varu likt šo pamatlīdzekli uz 3 gadiem, jo auto jau ir vecs?

Saskaņā ar likumu automašīna ir norakstāma 5 gados. Likumā nav atrunāti izņēmumi.

 

10. Ja pašnodarbināta persona saņem savā kontā ne tikai naudu no saimnieciskas darbības, bet arī dažādus pabalstus no Sociālā dienesta, kā pareizi reģistrēt šādus darījumus žurnālā?

Zem darījuma apraksta “Personīgie naudas ieguldījumi” ar papildu precizējošu komentāru.