Premium abonementu jautājumi (Aprīlis 2024)

1. Kāda veida izdevumos ir jāieraksta iemaksas 3. līmeņa pensijai un ikmēneša dzīvības apdrošināšanas polišu maksājumi, kuri GID tiks piemēroti kā attaisnotie izdevumi?

Gada ienākumu deklarācijas ietvaros veiktās iemaksas 3.līmeņa pensijās vai veiktos dzīvības apdrošināšanas maksājumus ir jānorāda D pielikumā 2.1. rindā.

 

2. Vai es kā jogas pasniedzēja varu izdevumos norakstīt jogas paklājiņus, tēju iegādi, degvielas izdevumus un vai uz čekiem nepieciešami mani personas dati? Vai VID jāiesniedz ienākumu un izdevumu pārskats?

Jogas paklājiņus varat droši attiecināt uz saimnieciskās darbības izdevumiem. Tējas izdevumi ir uzskatāmi par reprezentācijas izdevumiem, līdz ar to, tos var attiecināt uz izdevumiem tikai 5% apmērā no kopējā algu fonda (gadījumā, ja Jums nav algoti darbinieki un, tādejādi, Jums neveidojas algu fonds, tad šos izdevumus attiecināt nevar). Kas attiecās uz degvielas izdevumiem, tad likums atļauj uz izdevumiem attiecināt līdz 50%, ja netiek kārtotas maršruta lapas vai līdz 70%, ja maršruta lapas tiek kārtotas. Uz visiem darījuma apliecinošiem dokumentiem (čekiem, rēķiniem utt.) Jūsu rekvizīti ir obligāti, ja darījuma vērtība pārsniedz 30 EUR. VID ieņēmumu un izdevumu žurnāls ir jāiesniedz tikai pēc pieprasījuma.

 

3. Ja man atsūta rēķinu par degvielu katru mēnesi e-pastā, vai es varu iesniegt to pie izdevumiem, ja nav saglabājušies čeki?

Jā, par darījumu apliecinošu dokumentu Jums var kalpot arī rēķins.

 

4. Vai man kā IK, kuram ir mašīna operatīvajā līzingā, lai norakstītu izdevumus 100% un ikmēneša nomas maksu, jāmaksā uzņēmuma transportlīdzekļa nodokli vai arī to varu darīt brīvajā formā, pārskaitot uz Valsts kasi? 

UVTN nodokļu nomaksai Jums ir jāgriežas CSDD un jāreģistrē automašīna atbilstoši noteiktai kārtībai. Ar šo jautājumu Jums palīdzēs CSDD darbinieki.

 

5. Vai varu norakstīt maksas nozares konferences apmeklējumu kā izdevumu izglītībai un kvalifikācijas paaugstināšanai? Un kā ir ar citām komandējuma izmaksām - nakšņošanu, lidmašīnas biļetēm - vai šos izdevumus var norakstīt pilnībā?

Izdevumus par kursiem vai citiem izglītošanās veidiem, kas saistīti ar kvalifikācijas paaugstināšu var norakstīt 100% apmērā. Uz saimnieciskās darbības izdevumiem var droši attiecināt izdevumus par transporta biļetēm, viesnīcu un citiem izdevumiem, kas radušies brauciena vai komandējuma laikā un kas ir tieši saistīti ar saimniecisko darbību. Taču jāņem vērā, ka pašnodarbinātais, dodoties darba braucienā vai komandējumā, nevar izmaksāt sev dienas naudu.

 

6. Es kā PVN maksātājs iegādājos transportlīdzekli no ārvalstīm un attiecīgi man bija reversais PVN, automašīnas cena 10000 EUR bez PVN, tāpēc ievadīju to kā pamatlīdzekli un pirkumu izdevumos. Vai man jāmaksā kāds priekšnodoklis vai jāiesniedz VID vēl kāda atskaite?

Jums ir jāaprēķina PVN reverss, un ņemot vērā, ka tas ir PVN par automašīnu kā PVN priekšnodokli Jūs varat atskaitīt tikai 50%. Respektīvi, PVN 50% būs jānomaksā budžetā. No atskaitēm šajā brīdī Jums ir svarīgi iesniegt tikai PVN deklarāciju. PVN deklarācijas ietvaros neatskaitāmo PVN daļu, proti, 50% no PVN, ir jāuzrāda 66.ailē.

 

7. Ko nozīmē "Atļauja īpašā PVN režīma piemērošanai preču importa darījumos" un kā tas ietekmē preču iegādi ārpus ES? 

VID izsniegtā atļauja īpašā PVN režīma piemērošanai preču importa darījumos nozīmē, ka par importētajam precēm PVN Jūs aprēķināsiet caur PVN deklarāciju atbilstoši PVN reversai aprēķināšanas kārtībai, nevis maksājot PVN pie preču atmuitošanas, un tad caur PVN deklarāciju atgūstot samaksāto PVN pie preču atmuitošanas kā PVN priekšnodokli.

Respektīvi, piemērojot īpašo kārtību 1) Jums nebūs jāmaksā PVN pie atmuitošanas, bet PVN jāaprēķina iesniedzot taksācijas perioda PVN deklarāciju un attiecīgi piemērojot PVN reversu, 2) PVN deklarācijas ietvaros Jums nedaudz mainīsies darījuma atspoguļošanas princips.

 

8. Šomēnes 3 privātpersonas veica pasūtījumus no Šveices (ārpus ES), iegādājoties manas preces caur Etsy. Kā man izveidot rēķinus par šiem pasūtījumiem un vai man ir jāmaksā Latvijā PVN?

Ņemot vērā, ka tās ir fiziskās personas, tad Jums ir jāaprēķina Latvijas PVN 21% apmērā. Latvijas PVN varētu nepiemērot, ja Jums būtu pierādījumi, ka šo fizisko personu deklarētā dzīvesvieta ir tik tiešām Šveice, kā arī atbilstoši būtu noformēti eksporta dokumenti.

 

9. Vai bankas procentu likmi varu norakstīt kā izdevumu izīrējot dzīvokli AIRBNB? Izīrēju 100% dzīvokli un pati to neizmantoju.

Jā, ja dzīvoklis 100% apmērā tiek izmantots saimnieciskai darbībai, tad procentu maksājumus var norakstīt 100% apmērā.

 

10. Esmu mārketinga speciālists, kurš maksā mikrouzņēmuma nodokli, savus pakalpojumus piedāvāju gan ES, gan ārpus ES. Vai no ieņēmumiem man ir jāsamaksā PVN un vai es šo PVN kaut kā saņemu atpakaļ?

MUN maksātāji paralēli nevar būt PVN maksātāji.

PVN maksātājiem ir iespēja maksāt nodokļus tikai balstoties uz vispārīgo nodokļu maksāšanas principu. Esot PVN maksātājs un sniedzot pakalpojums, piemēram, citas ES PVN maksātājam, Latvijas PVN netiek piemērots, bet tiek piemērots PVN reverss. Savukārt, ja pakalpojumi tiek sniegti ES fiziskām personām, tad ir piemērojams Latvijas PVN 21%.

Sniedzot pakalpojums trešo valstu nodokļu maksātājiem Latvijas PVN arī netiek piemērots, bet tiek piemērots PVN reverss. Esot PVN maksātajam ir iespēja atgūt tikai to PVN, kas ir nomaksāts par precēm un pakalpojumiem, kas tika iegādātas saimnieciskās darbības ietvaros un saimnieciskās darbības vajadzībām.